Der findes tusindvis af flotte Premium Temaer til WordPress, som du kan købe. Desværre følger der ikke sjældent også mange, mange overflødige funktioner med, som gør det svært at finde rundt i dem.
Et Premium købe-Tema til WordPress vil typisk have 20-30 forskellige primære muligheder for at ændre udseende.
Hver af disse muligheder indeholder et større antal varianter. Så hvis du f.eks. klikker på “Theme Heading” så kommer der en ny fane ud med 5-10-15 nye muligheder.
Selve typografi-muligheden er kun en af en liste på omkring 30 forskellige aspekter af sitets Tema der kan skræddersys, hver mulighed med dets tilknyttede faner med mange, mange varianter – f.eks. omkring hvor mange Widgets der skal være i Footeren, og hvordan Widget 1 skal se ud i forhold til Widget 2, osv.
Og det er vel at mærke KUN de globale muligheder – altså det der styrer sitets udseende som helhed. På hver ENKELT side kan du vælge at fravige disse muligheder og lave nogle layouts som ser helt anderledes ud, f.eks. for en Landing Page.
Og så er vi ikke engang kommet til Plugins endnu og de almindelige muligheder for at redigere i WordPress’ udseende.
Men til sammenligning – hvis du installerer en WordPress og et almindeligt, gratis WordPress-Tema, så vil der ikke være meget mere end 20-30 muligheder for at justere layoutet og andre funktioner – i alt.
Hvorfor er det en dårlig ide at starte med et købe-Tema?
Det er ikke fordi 50-100 dollars for et såkaldt premium-Tema vel egentlig er dyrt (ellers så er din business nok ikke så bæredygtig!).
Men der er væsentlige ulemper, især hvis du lige er startet med WordPress:
- Mange, mange, mange nye funktioner der kan være svære at overskue endsige udnytte til fulde
- Ekstra Plugins følger ofte med og du har ikke brug for dem, de forvirrer og ødelægger overblikket
- Tilsvarende gratis-Temaer findes ofte allerede – og opfylder dine behov fuld tud. Du skal bare lede efter dem.
Der er selvfølgelig også ulemper ved gratis …
Ulemper ved gratis
Ting er ikke gratis uden grund. Temaer som er gratis kan have følgende problemer:
- Der kan følge reklamer med gratis-Temaer, for produkter som firmaet også har udviklet eller samarbejdspartnere
- Af og til også irriterende pop-ups med anbefalede Plugins
- Udvikleren kan stoppe med at udvikle det gratis, hvis vedkommende finder noget bedre at tjene penge på. Så står Temaet og bliver – måske – mere og mere ustabilt, efterhånden som det kommer længere og længere væk fra den udgive af WordPress det var udviklet til oprindeligt.
Selvfølgelig kan et firma eller en udvikler som tjener penge på sit Tema også stoppe, men sandsynligheden er alt andet lige mindre.
Så alting er ikke bare vidunderligt med gratis! Men som en tommelfingerregel vil jeg sige at
- jo mindre kompliceret din forretning er,
- og jo færre ting du har behov for bliver vist på dit website,
jo bedre er det at vælge gratis til at starte med. ISÆR hvis du er helt ny, eller næsten ny, udi at bruge WordPress.
Det er bedre at bruge nogle uger eller måneder på at blive fortrolig med grundfunktionerne i WordPress og så opgradere når du føler dig fortrolig nok med det grundlæggende.
Alternativet er at du, som mange kunder der kommer til mig efter hjælp, har købe katten-i-sækken med et flot Tema første gang du bruger WordPress – og så er de gået helt i sort over at det er for besværligt at finde rundt i.
3 måder du også kan få dit gratis WordPress Tema til at se lækkert ud
Page Builders
Min foretrukne metode til at justere et gratis Tema er nok at bruge en Page Builder – og igen starte med en af dem der er gratis. En Page Builder er groft sagt et redskab der gør det mulig for dig, i større eller mindre, grad at hive dit website fra hinanden og samle de igen, som LEGO.
Men der er fordele og ulemper, som altid, også ved at bruge Page Builders, og du bør sætte dig godt ind i hvad det er for et legetøj du downloader eller køber, inden du tager beslutningen.
Min yndlings-Page Builder er Elementor.
Flere Plugins
Du kan også vælge at befolke dit WordPress-sites med adskillige Plugins som retter denne eller hin funktion eller del af dit udseende, f.eks. de berømte WordPress Styles-Plugins eller de Plugins der hedder Advanced [og indsæt så Tema-navn].
Men mange Plugins gør også dit site stort, langsomt og sårbart for hacking, så på et tidspunkt vil du nok heller opgradere hvis du har fundet ud af du simpelthen har behovet.
Mange købe-Temaer kommer med funktioner, som f.eks. sociale dele-knapper som du normalt vil skulle have en Plugin for.
Lær CSS
Du kan selvfølgelig også vælge at lære Cascading Style Sheets og html-kode. Det er den kode der styrer udseendet. Så kan du selv lave de små-fix du har brug for.
Det er dog nok de færreste der gør det, hvis de bare skal have en hurtig business-hjemmeside.
Men det kan være en rigtig god investering af tid hvis du senere skal have et større WordPress-site og evt. en shop. Med lidt CSS-viden i baghånden kommer du langt ift. at lave justeringer og rette fejl.
Der er et rigtig godt og gratis CSS-kursus på Nemprogrammering.dk: CSS-kursus for begyndere. (Husk at det er en rigtig god ide at have taget HTML-kurset først.)
Pointen er: Du skal gøre dit hjemmearbejde og gøre dig dine behov klart inden du vælger noget som helst i WordPress.
Og kommer du selvfølgelig til at repetere processen efterhånden som du begår fejl.
Men forhåbentlig kan denne artikel gøre at du kommer bedre fra start og igang med et gratis Tema der passer til dig, INDEN du kører derudaf i en eller anden Mercedes af et købe-Tema.