Du skal købe dit første Tema – ingen grund til panik!
Der ligger tusindvis af Temaer frit tilgængeligt på nettet – de fleste af dem samlet på WordPress-firmaets egen hjemmeside (en af dem i hvert fald) – wordpress.org/themes.
Her kan du vælge og vrage efter dit hjertes lyst mellem Temaer lavet af frivillige over hele det store Internet. De er gratis.
Der findes også tusindvis af premium Temaer (‘købe-Temaer’) som normalt koster mellem 50-100 dollars.
Disse Temaer er udviklet med flere funktioner og flere fancy layout-muligheder, og kan derfor nok være værd at investere i, hvis du vil have en professionel webshop.
Kan man prøve et premium Tema?
I princippet ja.
De fleste premium Temaer kommer med demoer, så man kan se forskellige udgaver af sit website eller sin webshop, hvor Temaet er installeret.
Det ligger som regel en link til en demo-udgave både på de markedspladser hvor WordPress Temaerne sælges og på Temaets egen hjemmeside (eller hjemmesiden som tilhører firmaet der har lavet Temaet).
Hvor kan man købe Temaer til WordPress?
Der er mange markedspladser for premium Temaer. Du kan prøve at google “buy WordPress themes” og se hvor mange der kommer op.
Jeg vil nok anbefale at du istedet prøver at google “best WordPress theme market places” eller “Best premium WordPress theme market places”, så du får en let overskuelig liste over de som er mest kendte lige nu.
Kig nogle stykker igennem og vær lige ops på at mange af disse lister er skrevet af folk der får lidt penge for at henvise til nogle af markedspladserne. Så tag ikke den første og bedste markedsplads fra den første og bedste liste.
Jeg har selv brugt Envato Market i nogle år nu – og de sælger også meget software end lige WordPress. Envato er en slags portal, faktisk, hvor du får adgang til f.eks. ThemeForest.net og CodeCanyon som specialiserer sig i Temaer og Plugins henholdvis – begge dele til at købe.
En anden markedsplads for premium Temaer som mange benytter sig af er Genesis, men jeg har ikke selv prøvet dem.
Genesis er faktisk fællesnavnet for et ‘framework’ – altså en slags grund-Tema, hvor firmaet bag (StudioPress) så alene har lavet jeg ved ikke hvor mange Temaer og varianter af Temaer. Det er altså ikke en åben markedsplads som Envato, hvor mange forskellige firmaer er med.
Hvordan køber man et Tema?
Fælles for de fleste markedspladser, at man opretter en konto, betaler og så får man lov at downloade sit Tema fra det pågældende firma som har lavet det.
Vær ops på at du som kan oprette en konto bare til markedspladsen uden at købe noget. Når du har købt noget vil du også få en konto med direkte tilknytning til firmaet selv – og dets support.
Kan man få hjælp til premium Temaer?
Ja, det er netop pointen. Selv om der er support-fora for gratis-Temaer og masser af steder på nettet (som WordPress værkstedet) hvor man kan spørge, så er gratis ikke så pålideligt som køb.
Med betalingen kommer der som regel således 6-12 måneders garanteret ret til support og opdateringer. Hvis man så vil forny denne ret, så skal man betale igen. Jeg vil stærkt anbefale at du bliver ved med at betale årligt for ret til opdateringer og support.
Der er nogle superværdifulde råd og tips at hente i langt de fleste support-fora til premium Temaer, som netop bliver vedligeholdt døgnet rundt af de firmaer som har interesse i at servicere deres kunder her og hjælpe dem med Temaet så det bliver præcis som kunderne vil have det.
Mange firmaer har også den mulighed at man kan skrive til dem direkte for support i et vist omfang og så kan de logge ind på ens website (hvis de får udleveret et gæste-login) og kigge nærmere på hvad der er galt.
Reglerne er lidt forskellige fra markedsplads til markedsplads og fra firma til firma, så giv dig god tid til at få overblik og læse op på hvad du kan og hvad du ikke kan. Når du først har forstået de tre grundlæggende ting:
- Hvilken support der er – og hvor du kan få den
- Hvor Theme Documentation – eller Temaets ‘brugsanvisning’ ligger
- Hvilke Plugins der følger med Temaet og hvordan du får fornyet disse
… så er du kørende!
Plugins som følger med premium Temaer
Plugins kommer som antydet ovenfor tit bundled med et premium Tema. Altså i et ‘bundt’.
Både Plugins fra andre firmaer som faktisk sælger disse Plugins separat – f.eks. Slider Revolution – og diverse gratis Plugins som Temaets ophavsfolk anbefaler.
Det er vigtigt at du bruger tid på at gennemgå disse Plugins og hvad de kan og hvilke du faktisk har brug for, så du ikke ender op med et Frankenstein-website (se nedenfor).
Men selvfølgelig også så du kan få en ny udgave af en købe-Plugin som Slider Revolution fra det firma du har købt Temaet af, når der er en ny udgave, istedet for at skulle købe en ny direkte af det firma som laver Slideren.
Jeg vil dog sige for nogle ‘berømte’ Plugins som nævnte Slider (der bruges rigtig meget på rigtig mange sites), så kan det være en fordel selv at købe den, så man får de nyeste opdateringer hurtigere end ens Tema-firma måske gider levere dem.
Det koster sjældent mere end 30-50 dollars ekstra (årligt hvis du vil vedblive at få opdateringer), og burde ikke være et afgørende spørgsmål økonomisk for dig, hvis du alligevel er ved at lave en webshop som skal sælge for tusindvis af kr. om året.
Men som tidligere nævnt, så pas på! – Du kan hurtigt blive overvældet, hvis ikke du har prøvet at lege nogle uger med WordPress og diverse gratis Temaer først – inden du køber et premium Tema!
Læs mere: Sådan undgår du et Frankenstein WordPress-site
Hvordan installerer man så WordPress Temaer?
Du kan installere et Tema enten ved at downloade det og så uploade det til din WordPress. Det er du nødt til at gøre med alle premium Temaer. Vejledning findes på premium Temaernes hjemmesider.
I de fleste tilfælde kan du gå ind under din konto på markedspladsen og finde hvad du har købt og så downloade en zip-fil med det hele. Vær dog ops på at zip-filen godt kan indeholder flere mindre zip-filer, f.eks. en til selve Temaet og en til de Plugins der følger med.
Det er den fil til selve Temaet du skal have fat i. Men som sagt bør der være fyldige instruktioner hos hver enkelt sælger, om hvordan man skal installere deres Tema.
Gratis Temaer kan du som regel altid finde i WordPress.org’s arkiv (se ovenfor) og installere ved at gå til Udseende/Temaer og vælge “Nyt”.
Det var det for nu. Håber du har fået et bedre overblik over Tema-junglen! 🙂