Det vigtigste du kan spare på i en krisetid

Vi er i en sundheds- og samfundskrise, hvor vi alle har det svært – ikke mindst økonomisk. Så hvad gør du for at overleve – økonomisk og ikke mindst mentalt?

I den kommende tid vil bloggen her komme til at have et lidt andet fokus end planlagt. Helt konkret havde jeg endnu et indlæg om omkostningerne ved webshop i støbeskeen men det udgår indtil videre. For man kan vist roligt sige at tiderne har skiftet.

Efter min bedste vurdering vil i hvert fald den del af krisen som handler om økonomien ikke ‘gå væk’ før mindst om et par år, når der forhåbentlig foreligger en vaccine mod corona-virus, og folk uden frygt kan skrue op for køb og salg, osv., igen.

Hvad har krisen med værkstedet at gøre?

Helt fra starten har det været min intention kun at blogge om det jeg havde lyst til, uden nogen anden retningslinje end at det skulle være relevant for mine kunder. Og nu står vi så i en hidtil uset krise – for os alle personligt, for Danmark som land og for hele verden i øvrigt.

Derfor vil jeg mene det er meget aktuelt at bruge de næste par indlæg eller mere på at skrive om, hvordan vi bedst kan … spare og holde ud. Og andre erfaringer, som jeg tror kan være til hjælp.

WordPress handler ikke bare om at være god til teknik, men også om at træffe de rigtige beslutninger. For ens website og webshop, men også for ens virksomhed i øvrigt. Det hele spiller sammen.

Og det er ikke kun penge, der er en knap ressource nu – det er min væsentlige pointe. Din tid og din mentale energi er også knappe ressourcer.

Og en af de vigtigste ting som helt sikkert kan afholde dig fra at fokusere på hvordan du kan klare din forretning, herunder passe dit website og evt. din webshop, er det konstante nyhedsbombardement om pandemien.

Mental energi er din vigtigste ressource nu

Det er godt at være informeret, både om smitterisisci og behandlingsmuligheder, og myndighedernes udmeldinger i øvrigt. Men hvis du bare har en lille smule af den samme nyhedsjunkie i maven, som jeg har – og i øvrigt, helt forståetligt, er bekymret – så kan det let blive for meget.

Computeren eller TV’et kører hele tiden på en nyhedskanal, og det føles som om der snart ikke sker andet end at verden lukker ned og folk lider.

Den tid og især den mentale energi vi bruger på at fokusere på nyheder, som ofte kører i ring og ikke kommer med noget rigtig nyt – ja, den tager vi fra vores forretning, fra vores web-arbejde, og fra vores liv i øvrigt. Den forhindrer os i at investere vores knappe ressourcer, både tid og penge, mest effektivt lige nu.

F.eks. vil de fleste sikkert gerne have flere kunder, eller bare kunder i det hele taget, nu hvor økonomien er ved at gå i dvale en rum tid. Men det er jo selv under normale omstændigheder hårdt arbejde at stampe nye kunder op af jorden. Så har du virkelig råd til at bruge for meget tid på nyheder der cirkulerer igen og igen om hvor slemt alting er?

Det samme gælder for så vidt investeringer i dit website eller din shop – vedligeholdelsesopgaver, som du har udskudt længe, men som du nu principielt set har tid til, fordi markedet er skrumpet. Det er investeringer, f.eks. i et nyt design eller en opdatering af dine sikkerheds-Plugins, som alt andet lige er nødvendige, også på sigt, for at din virksomhed klarer sig. Det er ligesom at huske at hælde benzin på bilen og checke olien.

Vi er nødt til at acceptere at verden har ændret sig – i lang tid

Det er vigtigt at gøre sig klart at en forudsætning for at kunne det her, er at du accepterer at situationen er slem – og bliver ved med at være det i en rum tid. Ellers vil du bare, ligesom jeg gjorde i starten, sidde og kigge på tallene for syge og døende og håbe de snart vender. Det gør de tidligst om nogle måneder.

Jeg ved godt det er svært at acceptere, især hvis man selv er bange eller bekymret, for sit helbred, for børnene eller for ens gamle familiemedlemmer – eller bare verden generelt. Så vil man gerne have at det går væk hurtigst muligt. Jeg vil gerne have det! Men min erfaring og det jeg har læst siger mig bare, at det er ønsketænkning.

Der kan selvfølgelig være lokale ‘success-historier’, som i Kina, men vi skal nok passe på med at fæstne for meget lid til kinesernes data. Eller glorificere hvor sjovt folk har det ifbm. en kinesiske karantæne. Vores egne politikere kommer til at stå med nogle af de samme valg lige om lidt – hvor meget kan de tillade sig at lukke op for samfundet igen vs. hvor mange syge og døende vores hospitaler kan klare. Og der vil komme en ny bølge til efteråret. Og en vaccine er tidligst klar om om 12-18 måneder iflg. de meldinger jeg har læst. Tidligst.

Altså er der al mulig grund til allerede nu at lære nogle nye discipliner, som kan være med til at gøre at vi kan holde ud at være her, også under denne ‘nye 9. april’. Og kan få lavet noget forretning. For det skal vi jo, for vores egen og for samfundets skyld. Der skal jo også nogle skattepenge ind til at betale læger og sygehuser og alt det andet.

Her er hvordan jeg har skærpet mit fokus. Det er hvad der virker for mig. Tag hvad du kan bruge:

Læs eller se kun nyheder een gang i døgnet

Den er svær. Men jeg holder mig til myndighedernes pressebriefing om eftermiddagen i hverdagene. Og tit skimmer jeg bare overskrifterne fra den, istedet for at se den live. Så er jeg orienteret om de vigtigste tiltag og udviklinger for mig selv og resten af Danmark.

Drop internationale nyheder

Jeg har lagt CNN, BBC og andre på is. I de næste mange måneder kommer vi til at høre om syge, døende, overfyldte hospitaler og uduelige eller rådvilde politikere der kæmper for at prøve at løse det hele.

Det som kan være en normal dag i mange lande i Afrika syd for Sahara eller i krigsområder, er pludselig normalt nyhedsstof i Europa og Nordamerika. Jeg har i mange år fulgt meget med, både fordi jeg kerer mig om verden generelt men også bare af vane.

Men jeg må erkende at det hjælper ikke nogen i Italien eller Sydkorea at jeg fylder hovedet med hvor slemt det er der. Det eneste der hjælper er at jeg selv følger myndighedernes råd og prøver ikke at sprede smitte og så i øvrigt at passe min familie og tjene de penge jeg kan. Så international ulykke er med andre ord en (usund) ‘luksus’ at bruge din mentale energi på!

Og nej, det handler ikke om mangel på medfølelse, tværtimod! Det handler om at hjælpe dig selv og andre som du bedst kan.

Og tro mig, der er heller ingen grund til at læse om alle de mulige scenarier der er for den kommende recession. Hvad skulle det hjælpe på at finde de kunder der er tilbage eller bare bevare roen? Og husk: Verden er såret, men den går ikke under.

Check myndighedernes kanaler oftest for at få ‘afløb’

En måde at styre min egen nyhedstrang på er at gå til politiet.dk og se “seneste nyt fra myndighederne”. Her kan jeg følge med i om der sker noget vigtigt nyt, især noget der har betydning for hvordan jeg skal forholde mig ift. smitte men også nyheder om statens hjælpeordninger osv.

Det er måske ikke så sexet et website, men det er en måde at styre den der indre ‘jeg skal lige se … ‘ på. Du har fået det vigtigste at vide som du har brug for at vide, hvis du checker her et par gange om dagen. Der er også resume af eller videoer fra de hverdags-daglige pressebriefings.

Man kan også have mange meninger om hvorvidt myndighederne nu er troværdige, eller om de holder noget skjult. Men hvis man sammenligner med Kina eller USA, så synes jeg er der al mulig grund til at tro på (det meste af) det som de danske myndigheder melder ud. Det ligger i vores samfunds tradition, hvis man kan sige det sådan. Så der har jeg altså valgt at have tillid først og fremmest.

Læs nuancerede, konstruktive historier

Et af mine yndlingswebsites er The Conversation hvor forskere skriver artikler om deres fag, så almindelige dødelige kan forstå dem. De har nogle af de bedste, mest dækkende, og mest nuancerede historier om pandemien. Hvad er corona-virus og hvad er de bedste behandlingsmuligheder p.t.? Hvornår kan vi forvente en vaccine? Hvordan holder vi hinanden ud, når vi skal være hjemme?

Mange af den slags historier finder også vej ind i den almindelige presse, men her ligger de så og svømmer rundt imellem masser af ‘støj’, som afleder opmærksomheden: “50 nye dødsfald … ” etc. Hvis du vil have ro og et positivt, men ikke jubel-optimistisk, overblik over det der sker, så vælg et site som The Conversation til at få de fleste nyheder fra hver dag.

Kort og godt

Drop nyhederne 24/7 – især de internationale

Vælg een nyhedsorientering og kun een!

Check de officielle kanaler først for at styre nyhedstrangen

Find en troværdig, konstruktiv kilde til at være din primære kanal for ny viden

Nyhedsdækningen har været rigtig godt, synes jeg – helt overordnet. Vi er privilegerede at bo i et land, der udover en stærk økonomi og et stærkt sundhedsvæsen har nogle forholdsvist troværdige og kritiske nyhedsmedier.

Men måske i modsætning til dig, så har medierne lige nu masser af ‘kunder i butikken’ – i hvert fald masser af opmærksomhed. De er med andre ord også en konkurrent til den opmærksomhed du skal give din virksomhed, dit website og dit liv i den her svære nye tid.

Så ‘køb ind’ hos medierne med den samme sans for at finde de bedste tilbud, præcis på samme måde som du køber ind alle andre steder.

Det var ordene. Der er dog mange andre måder man kan spare på denne ufatteligt vigtige ressource – mental energi. Dem vil jeg dele mine erfaringer om i kommende indlæg.

DEL

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print
Email